Na Festinnu o inovacijah v času klimatskih sprememb

07.05.2019

Delavnico o inovacijah v času klimatskih sprememb bo v okviru festivala Festinno (14. maja) vodil Mitja Stefancic. Gost delavnice bo izvedenec Ryan Bellinson z Univerze v Sheffieldu

Tematika klimatskih sprememb je ključnega pomena za našo bodočnost. Če ne dojamemo vzrokov in posledic klimatskih sprememb, se ne moremo lotiti diskusije, ki zadeva družbeni napredek, tehnološki napredek in inovacij nasploh. Ta je izhodiščna misel Mitje Stefancica, sodelavca CRPZ UP, ki bo na letošnjem Festinnu vodil delavnico z naslovom Innovation in a Time of Global Warming (Inovacije v času globalnega segrevanja).

Stefancic pravi, da se je začel ukvarjati s tem argumentom šele potem, ko si je povsem slučajno ogledal zanimiv videoposnetek neke pesmi, ki jo je uglasbila ameriška skupina Thirty Seconds to Mars: pesem nosi naslov A Beautiful Lie in se osredotoča na posledice dviga globalnih temperatur na življenje na Zemlji... Naposled je prišlo med januarjem in februarjem 2014 do nenavadne poledice v Sloveniji in kak mesec kasneje še do znamenitega videoposnetka pesmi Eurovision skupine Laibach. Tedaj se je dokončno odločil, da problema klimatskih sprememb ne bo sprejemal pasivno.

 Gost delavnice bo Ryan Bellinson z Univerze v Sheffieldu (Velika Britanija), ki preučuje inovacije in sistemsko odpornost do klimatskih sprememb z različnih zornih kotov. Objavil je že vrsto pomembnih člankov v prestižnih znanstvenih revijah, na primer članek 'Learninig pathways and the governance of innovations in urban climate change resilience and adaptation' v reviji Journal of Environmental Policy and Planning (2019). S soavtorjem Ericom Chujem v prispevku opisujeta razvoj inovativnih modelov upravljanja z učinki klimatskih sprememb v mestih (npr. Rotterdam, Berkeley), pri tem pa ločujeta med inovativnimi pristopi pri upravljanju (innovations in governance) in upravljanju z inovacijami (governance of innovations).

 Pričetek delavnice je napovedan za 9.uro v prostorih Fakultete za management na trgu Brolo 12 – predavalnica IB4. Predavatelja ciljata na odziv kakega znanstvenika, predvsem pa na udeležbo nove generacije študentov iz raznoraznih fakultet. Tudi odziv medijev na omenjeni dogodek bi bil dobrodošel.