Dr. Bojan Kontestabile (desno) in doc. dr. Tomislav Mirković (levo) med testiranjem FEspiratorja. (Foto: Arhiv UL FE)


V času razmaha epidemije koronavirusa v Italiji, ko je prihajalo do resnega pomanjkanja respiratorjev, se je iniciativi vlade »Slovenski respirator« pridružila tudi Fakulteta za elektotehniko UL. V zglednem sodelovanju s študenti, podjetji in strokovnjaki iz drugih institucij je v rekordnem času razvila delujoči prototip medicinskega respiratorja, ki so ga poimenovali »Fespirator«.

Na Univerzi v Ljubljani, Fakulteti za elektrotehniko, se je na pobudo prof. dr. Marka Topiča, predstojnika Katedre za elektroniko in Laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko (LPVO), v zadnjih dneh marca 2020 oblikovala ekipa sodelavcev Katedre za elektroniko in Katedre za mehatroniko s ciljem razvoja čim bolj preprostega ventilatorja v sodelovanju z UKC Ljubljana. Izr. prof. dr. Marko Jankovec, vodja razvoja »FEspiratorja« je v ekipo vključil tudi svoje študente, v izredno hitrem času pa so se povezali s številnimi slovenskimi podjetji.

 

Le 14 dni časa za razvoj do prvega testiranja

»Zavedali smo se tveganj in nevarnosti epidemije, ki je bila v eksponentni fazi rasti. Potrebe po medicinskih ventilatorjih bi lahko šle v tisoče kosov, ki jih Slovenija ni imela. Izvedljivostno študijo smo spisali praktično v enem dnevu. Glede na razpoložljivi čas, ki smo ga ocenili na največ en mesec, in omejitev pri dobavljivosti opreme smo se odločili za opremo, ki je že v Sloveniji. Naš koncept je temeljil na uporabi ročnih ventilatorjev BVM, ki jih imajo bolnice in zdravstveni domovi na zalogi. Razvijemo lahko elektroniko, krmilja, senzoriko in dodamo nadzor, a brez medicinske podpore, tako zdravniške kot tehnične ne bo šlo!« je prve dneve opisal prof. Topič. V razvojno ekipo so vključili še dr. Bojana Kontestabila, specialista anesteziologije in reanimatologije v Kliničnem centru Ljubljana, in jo s tem obogatili z medicinskim znanjem in uporabniškimi zahtevami iz prakse.

 

Prof. Marko Topič in izr. prof. Marko Jankovec z ekipo, ki je razvijala FEspirator. (Foto: Arhiv UL FE)


Več kot 30 ljudi in 1000 delovnih ur

K FEspiratorju so prispevali tudi partnerji iz različnih slovenskih in tudi tujih podjetij, s podjetjem ZAXCSS na čelu. Te so pomagali s potrebnim materialom in izdelavo mehanskega dela ventilatorja, pri čemer sta Igor Stražišnik in Aljaž Žavrlan prevzela celotno izvedbo mehanskega dela naprave. Pri razvoju »FEspiratorja« je sodelovalo 7 sodelavcev LPVO in 6 študentov elektrotehnike, skupno več kot 30 ljudi, ki so razvoju namenili preko 1000 ur.

»Ekipa Fakultete za elektrotehniko je medicinski ventilator od 25. marca do prvega testiranja, ki je bilo na UKC Ljubljana 10. aprila, razvijala dobesedno dan in noč, brez odmora. Večina jih je delala od doma, po potrebi so tudi prihajali na fakulteto, sam pa sem bil na fakulteti vsakodnevno, sestavljal in testiral napravo, pošiljal razne dele po pošti kolegom, da so lahko razvijali doma. Eni so delali do poznih nočnih ur, drugi potem nadaljevali navsezgodaj zjutraj do večera in se tako menjavali, da smo delali praktično 24/7. Ekipa je res stopila skupaj in pokazala timski duh in zagnanost, brez česar nam poleg ustreznega znanja in zunanjih partnerjev ne bi uspelo razviti ustreznega prototipa. Ves čas nas je gnala misel na to, da če rešimo eno življenje, je ves naš trud poplačan,« je povedal izr. prof. dr. Jankovec o razvoju delujočega prototipa medicinskega ventilatorja.

 

FEspirator v fazi razvoja (Foto: Arhiv UL FE)

 

FEspirator so na UKC Ljubljana ocenili z oceno 11

Na drugem testiranju že izpopolnjenega prototipa FEspiratoja na UKC Ljubljana, 24. aprila 2020, je vodja Strokovne komisije UKC Ljubljana doc. dr. Tomislav Mirković, dr. med. FEspirator po preizkušanju ocenil: »Koncept z mehanskim ventilatorjem je zaradi preprostosti sprva vzbujal dvome, a razvojna ekipa Fakultete za elektrotehniko s partnerji je v mesecu dni uspela s svojim prototipom. Navdušen sem nad angažmajem vseh sodelujočih in uspešnim razvojem v tako kratkem času. FEspirator je v celoti izpolnil testirane cilje in izkazuje praktično vse funkcionalnosti profesionalnih ventilatorjev. Nisem si mogel misliti, da iz predihalnega balona, ki je srčika tega ventilatorja, lahko narediš ventilator, ki dosega v grobem vse funkcionalnosti profesionalnih ventilatorjev. Če bi ocenjeval z ocenami od 1 do 10, je to za FEspirator sigurno ocena 11.«

FEspirator je zgleden primer sodelovanja med akademsko in gospodarsko sfero, pa tudi med  različnimi institucijami. Vsi sodelujoči so dokazali, da je s sodelovanjem mogoče doseči še boljše in hitrejše rezultate, priti do skupnega napredka ali celo pomagati v kriznih situacijah, kjer je potrebno rešiti življenja …

 

FEspirator – partnerji projekta

 

O FEspiratorju

Razviti prototip FEspiratorja odlikujejo inovativne rešitve in napredni algoritmi za številne funkcionalnosti, značilne za profesionalne medicinske ventilatorje. Med drugim hitra in natančna regulacija tlaka, samodejno zaznavanje vdiha in večstopenjsko alarmiranje. S tem naprava presega nivo pripomočka pri dihanju in se približuje profesionalnim ventilatorjem. Naprava je tako že sedaj nared za reševanje življenj.

Celotna zgodba je objavljena na spletni strani Fakultete za elektrotehniko.