Center za razvoj in prenos znanja (CRPZ) UP FM kot dolgoletni partner mreže Enterprise Europe Network na CONNECT2SLOVENIA: 15. obletnica mreže EEN in 30. obletnica EU single market ter več kot 220 poslovnih srečanj na 55. sejmu MOS CELJE!

Center za razvoj in prenos znanja (CRPZ) Univerze na Primorskem, Fakultete za management, od samega začetka ponosno sodeluje pri delu največje evropske podjetniške podporne mreže Enterprise Europe Network – Slovenija, ki letos tudi beleži 15 let od svojega nastanka. Prav tako pa letos obeležujemo tudi 30 let enotnega evropskega trga.

V tem sklopu je tudi Center za razvoj in prenos znanja UP FM, skupaj s svojimi projektnimi partnerji Gospodarska zbornica Slovenije, SPIRIT Slovenija, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Univerza v Mariboru, Institut Jožef Stefan in RRA Podravje – Maribor, letos sodeloval na mednarodno priznanem celjskem sejmu MOS.

Predstavniki CRPZ UP FM, so se na dogodku, poleg proslave 15. obletnice EEN ter 30. obletnice enotnega evropskega trga (EU single market) vključili tudi v panel s temo pametne specializacije in pametnih tovarn ter B2B individualne poslovne sestanke za nova poslovna partnerstva.

55. sejma MOS so udeležili predstavniki 120 podjetij iz 13 držav, opravili pa so več kot 220 individualnih sestankov. Dogodek je že petnajstič pripravila Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije v partnerstvu z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, SPIRIT Slovenija, in Advantage Austria Ljubljana v okviru mreže Enterprise Europe Network.

Dogodek je bil namenjen malim in srednje velikim podjetjem ter start up podjetjem, ki proizvajajo izdelke in nudijo storitve ter inovativne rešitve oziroma tehnologije za industrijo 4.0 (pametni stroji, roboti, pametna logistika, kibernetska varnost), digitalizacijo, avtomobilsko industrijo, kovinsko industrijo, električno energijo in elektroniko, mobilnost, promet in logistiko ter raziskave, razvoj in prenos tehnologij. 

Kot običajno so predstavniki podjetij dobro izrabili ponujeno priložnost za pogovore s potencialnimi poslovnimi partnerji, za druženje in izmenjavo izkušenj in dobrih praks.  

Uvodoma so udeležence poslovnega srečanja pozdravili organizatorji. Predsednik OZS Blaž Cvar je med drugim izrazil zadovoljstvo, da je dogodek postal prepoznan v širši regiji in kot tak zanimiv za številna podjetja. »Ponosni smo, da lahko organiziramo tak dogodek in zagotavljam vam, da se bomo s partnerji tudi v prihodnje trudili, da bo še naprej privlačen za domača in tuja podjetja,« je še dodal Cvar.

Srečanje je uradno odprli minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, ki je poudaril, da je mednarodno poslovno srečanje na sejmu dogodek, s kakršnimi lahko tujini prenesemo sporočilo, da je kljub različnim krizam in naravnim nesrečam, ki so nas prizadele, slovensko gospodarstvo, zdravo, varno, delujoče in pripravljeno za nadaljnje sodelovanje.

Pomemben del vsakokratnega dogodka je poleg individualnih pogovorov tudi okrogla miza oziroma panel, na katerem so letos govorili o nujnosti in izzivih digitalne preobrazbe slovenskega gospodarstva. Omizje so sestavljali dr. Igor Kovač iz Instituta »Jožef Stefan«, Marko Brodnjak, predsednik uprave NLB, Matic Pirih iz podjetja Business Solutions ter Metka in Tomaž Marovt iz podjetja Marovt.

Govorci so se strinjali, da je digitalna transformacija slovenskega gospodarstva nujna, a opozorili, da se uspešnega prehoda ne da narediti v enem ali dveh mesecih, ampak je to tek na dolge proge, pri čemer v procesu ne gre zanemariti človeškega faktorja, saj ob digitalizaciji, avtomatizaciji in robotizaciji tako imenovane tovarne prihodnosti še vedno slonijo na človeku. Da celoten proces digitalne transformacije uspe, je bilo povedano, je nujno, da ljudje sprejmemo spremembe, še prej pa jih morajo razmeti. Dotaknili so se še vprašanja kibernetske varnosti v sodobnih podjetjih, energetske samooskrbe in konkurenčnosti poslovnega okolja.

Več o dogodku si lahko preberete tudi na naslednjih povezavah: