V okviru aktivnosti projekta  KTT 2.0, ki se izvaja na UP FM CRPZ smo v zadnjih 2 letih izvedli natečaj za naj izum UP in pomagali dvema raziskovalcema UP k prijavi in zaščiti izumov. 

Patentna prijava prof. dr. Nejca Šarabona z naslovom »A device for measuring knee torque during static contractions in beddriden humans« je v postopku t.i. popolnega preizkusa; torej postopku preverjanja ali izum izpolnjuje vse zakonske pogoje za patentiranje (vsebinsko preverjanje novosti, inventivnosti in industrijske uporabljivosti).

Za izum prof. dr. Denisa Trčka in prof. dr. Boruta Likarja, z naslovom: »Postopek obvladovanja dvosmerne interakcije pri uporabi avdio-video komunikacijskih platform z uporabo digitalnih kanalov«; pa je bila v mesecu februarja uspešno vložena mednarodna PCT patentna prijava.

Z uspešno zaščitenima izumoma prispevamo k uresničevanju ciljev srednjeročne strategije UP na področju dviga raziskovalne odličnosti ter potenciala za povečanje možnosti sodelovanja z gospodarstvom in širšim okoljem.

Obenem vas prijazno vabimo k prijavi na letošnji natečaj za naj izum UP 2022.