[zgodba o uspehu] Društvo SONČNI GRIČ s pomočjo svetovalca EEN poželo projektni uspeh pri Evropski pobudi za podnebje – EUKI!  

Sončni Grič in Classroom4Life

Društvo Sončni grič, katerega delovanje je potopljene v neokrnjeno naravo, stran od mestnega vrveža, a vendar blizu turističnih središč slovenske in hrvaške obale Jadrana povzema zadrugo in združenje, ki sta vpletena v živahno skupnost. Zadružniki, prostovoljci in dolgoletni gostje živijo in delajo skupaj v razkošni preprostosti po štirih vodilih: soglasje med ljudmi, harmonija prostora, resonanca življenja in veselje do sobivanja.

Društvo je z željo po okrepitvi in inoviranju na področju slovenskega šolskega sistema potrebovalo pomoč za prijavo projekta Učilnica za življenje (ang. Classroom for Life) znotraj EU iniciative EUKI (The European Climate Initiative).

Podporna mreža EEN

Priložnost za pomoč pri se je pojavila ob posredovanju Sebastjana Rose (Center za razvoj in prenos znanja, Univerza na Primorskem), svetovalca mreže Enterprise Europe Network ki je društvu, s svojimi dolgoletnimi izkušnjami pri prijavi projektov in delovanjem znotraj mreže EEN, ponudil pravo usmeritev.

Društvo želi prek projekta okrepiti in inovirati slovenski šolski sistem

Društvo želi prek projekta okrepiti in inovirati slovenski šolski sistem, da bo vzgajal in opolnomočil generacije proaktivnih posameznikov, ki bodo razumeli kompleksnost, imeli celostno razumevanje o podnebju in trajnosti ter empatijo do svojega družbenega in naravnega okolja.

Učilnica za življenje je projekt širšega javnega interesa, saj bo posredno dosegel generacije mladih, ki se bodo soočale s posledicami podnebnih sprememb.

Projekt Učilnica za življenje je poseben in inovativen zato, ker v javni šolski sistem prenaša znanja ekovasi, tranzicijskih gibanj, okoljskih nevladnih organizacij in skupnostnih iniciativ. Da bi hitro preoblikovali našo družbo, gospodarstvo in prihodnost, želimo z vsemi deležniki ponovno razmisliti o učenju za trajnost in tradicionalnih učnih pristopih.

Uspeh pri prijavi

Projekt Društva Sončni grič – Učilnica za življenje – je v partnerstvu s Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem, bil izbran izmed 194 prijavljenih projektov s celotne Evrope, za večletno financiranje s strani pobude EUKI v vrednosti 157.953 EUR, trajal pa bo od 01.11.2022 do 20.04.2025.