Piškotki

1.1 Kaj so piškotki? 

Piškotki so majhne datoteke, ki običajno vsebujejo zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik ali mobilno napravo (v nadaljevanju naprava), ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženih piškotkih in uporabnika prepoznala. 

Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, zato, da je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati promet na spletni strani, prav tako pa omogočajo napredne oglaševalske tehnike. Hkrati je z uporabo piškotkov mogoče slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne zasebne podrobnosti njegovega življenja. 

Center za razvoj in prenos znanj, Univerza na Primorskem piškotke na uporabnikovi napravi shranjuje v primeru, ko so nujno potrebni za delovanje te strani. Za vse druge vrste piškotkov potrebujemo vaše dovoljenje. Ta stran uporablja različne vrste piškotkov. 

1.2 Katere piškotke uporabljamo? 

Naša spletna stran gostuje na strežniški infrastrukturi pogodbenega obdelovalca s sedežem v Sloveniji. 

Ime piškotkaNamen in opis piškotkaOsebni podatkiVeljavnostSoglasje uporabnika
ServerIDUporablja se za identifikacijo strežnika, ki je aktiven na vašo zahtevo. Namen je izboljšanje delovanja spletne strani.Ne shranjuje osebnih podatkov uporabnika.Do konca sejeNi potrebno soglasje uporabnika.
Sejni piškotkiSlužijo za shranjevanje začasnih informacij o uporabniku: –           Shranjuje osebne podatkeDo konca sejeNi potrebno soglasje uporabnika.
Google Analytics: (Googlov Pravilnik o zasebnosti)
__utmaTa piškotek sledi številu obiskov uporabnikov na spletnem mestu, ob prvem obisku in ob njihovem zadnjem obisku. Piškotek je potreben za razlikovanje med uporabniki in sejami. 2 letiPotrebno soglasje uporabnika.
__utmbTa piškotek pomaga izračunati, koliko časa traja obisk z zbiranjem časovnega žiga natančnega trenutka, ko obiskovalec obišče to spletno mesto. Zabeleži nov obisk uporabnika ali sejo. 30 minutPotrebno soglasje uporabnika.
__utmcBeleži čas trajanja obiska strani. Do konca sejePotrebno soglasje uporabnika.
__utmzShrani vir prometa ali oglaševalsko akcijo, ki hrani informacijo, kako je uporabnik dosegel stran. 6 mesecevPotrebno soglasje uporabnika.
__utmvAnalitični piškotek za shranjevanje spremenljivk po meri. 2 letiPotrebno soglasje uporabnika.
__gaSledijo vam anonimno in ne prepoznajo vaših osebnih podatkov, zgolj aktivnosti na naši spletni strani. Dostop do podatkov zbranih prek teh piškotkov ni na voljo tretjim osebam.Ne shranjuje osebnih podatkov.2 letiPotrebno soglasje uporabnika.
__gidPiškotek se uporablja za ločevanje uporabnikov pod naključno generiranimi enoličnimi identifikatorji.Ne shranjuje osebnih podatkov.1 danPotrebno soglasje uporabnika.
__gatSledijo vam anonimno in ne prepoznajo vaših osebnih podatkov, zgolj aktivnosti na naši spletni strani. Dostop do podatkov zbranih prek teh piškotkov ni na voljo tretjim osebam.Ne shranjuje osebnih podatkov.10 minutPotrebno soglasje uporabnika.
YoutubeSlužijo za beleženje statistike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje povezanih reklam znotraj posnetka na omrežju YouTube.  Potrebno soglasje uporabnika.
PREFPiškotek beleži število ogledov posameznega videa ter glede na preference uporabnika prikazuje najbolj relevantne vsebine in oglase znotraj videa. 8 mesecevPotrebno soglasje uporabnika.
VISITOR_INFO1_LIVEPiškotek hrani podatek, kakšna je hitrost prenosa podatkov in na podlagi tega določi uporabniški vmesnik predvajalnika. 8 mesecevPotrebno soglasje uporabnika.
YSCPiškotek beleži število ogledov posameznega videa ter glede na preference uporabnika prikazuje najbolj relevantne vsebine in oglase znotraj videa. Do konca sejePotrebno soglasje uporabnika.
Vimeo: __utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv, vuid in _utmt_playerSlužijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o ogledu posnetkov na omrežju Vimeo. 2 leti, 30 minut, do konca seje, 6 mesecev, 2 leti, 2 leti in 10 minut.Potrebno soglasje uporabnika.
Google Map: SID, SAPISID, APISID, SSID, HSID in HSIDSlužijo za merjenje števila in za sledenje obnašanja uporabnikov Google Maps. 2 letiPotrebno soglasje uporabnika.
Google Map: NIDPiškotek vsebuje edinstven ID, ki ga Google uporablja za shranjevanje uporabniških nastavitev in drugih podatkov, kot so izbrani jezik (npr. slovenščina), podatek o tem, koliko rezultatov iskanja naj bo prikazanih na strani (npr. 10 ali 20), in podatek o tem, ali naj bo vklopljen Googlov filter »Varno iskanje«.Ne shranjuje osebnih podatkov.6 mesecevPotrebno soglasje uporabnika.
Google Map: PREFShranjuje uporabniške nastavitve in informacije o uporabi te storitve.Ne shranjuje osebnih podatkov.8 mesecevPotrebno soglasje uporabnika.

2 Upravljanje piškotkov 

Uporabnik ima vselej možnost, da piškotke sprejme ali zavrne. Večina spletnih brskalnikov samodejno sprejme piškotke. Delovanje spletnega brskalnika lahko spremenite v nastavitvah, tako da naprava piškotke zavrne ali prejmete opozorilo, preden se piškotek shrani. Namestitev piškotkov lahko v brskalniku tudi popolnoma preprečite za vse obiskane spletne strani. Piškotke, ki so že shranjeni na vašem računalniku, lahko tudi izbrišete. 

2.1         Navodila za nadzor piškotkov v spletnih brskalnikih 

Na spodnjih povezavah si lahko preberete navodila za nadzor nad piškotki prek nastavitev brskalnika:

3 Ostali osebni podatki

Drugih osebnih podatkov Center za razvoj in prenos znanj, Univerza na Primorskem preko te spletne strani ne zbira in ne obdeluje. [ST1] 

3.1 Osebni podatki, ki jih lahko zbiramo samodejno

Ob vašem obisku spletnih strani ali aplikacij lahko avtomatsko zbiramo določene podatke z namenom, da zagotavljamo ustrezno tehnično delovanje in izboljšano uporabniško izkušnjo. Ti podatki lahko vključujejo vaš IP-naslov, datum in čas dostopa do storitev, strojno in programsko opremo ali brskalnik, ki ga uporabljate, in podatke o operacijskem sistemu vašega računalnika, različici aplikacije in jezikovne nastavitve. Lahko se zbirajo tudi podatki o klikih in prikazanih straneh. Pri dostopanju do spletnih strani uporabljamo piškotke. 

4 Kontakt 

Upravitelj te spletne strani je Center za razvoj in prenos znanj, Univerza na Primorskem, Izolska vrata 2, 6000 Koper.
Kontakt v zvezi z osebnimi podatki: za morebitna vprašanja ali popravke itd., nam lahko pišete na info@crpz.upr.si.

Objava je bila zadnjič posodobljena 30. 06. 2022

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. S klikom na “prilagodite nastavitve” lahko upravljate z njimi. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

Se strinjam