Center za razvoj in prenos znanja UP FM aktivno sodeloval na projektni delavnici Horizon Europe: Poraba pitne vode na slovenski obali – Mreženje za rešitve s poudarkom na družbenih inovacijah, ki jo je organizirala Evro-sredozemska univerza (EMUNI)

Projekt »The Change Hubs for Ecosystemic Social Solutions (CHESS)«, ki ga podpira program Horizon Europe, si prizadeva raziskovati in uvajati nove pristope za soočanje z izzivi, ki jih kot družba doživljamo.  V ospredju je tudi krepitev sodelovanja med deležniki, kar želi doseči z »učenjem skozi delo«. EMUNI se v okviru projekta posebej osredotoča na trajnostno modro gospodarstvo ter družbene inovacije, pri čemer je ena od ključnih tematik poraba pitne vode na slovenski obali.

Na delavnici, ki je potekala na sedežu EMUNI univerze na Kidričevem nabrežju 2 v Piranu, so se poleg Centra za razvoj in prenos znanja, Univerze na Primorskem, Fakultete za management, zbrali številni pomembni akterji, med njimi predstavniki Rižanskega Vodovoda, Znanstveno raziskovalnega središča Koper, Medobčinske uprave Istre, Občine Piran, Fakultete za pomorstvo in promet ter Univerze v Ljubljani.

Dnevni red delavnice je zajemal številne pomembne točke, med katerimi so bile izpostavljene predstavitve, implementacija orodij ter razprava o izzivih in rešitvah ter družbenih inovacijah. Govorniki so obogatili dogodek s svojimi izkušnjami in znanjem, kar je prispevalo k bogati in plodni izmenjavi idej.

Sklepne misli in zaključek delavnice so nakazali na pomembnost nadaljnjega sodelovanja in ukrepov za trajnostno reševanje izzivov porabe pitne vode na slovenski obali. Ta dogodek je tako le eden od korakov v širšem nizu prizadevanj za boljšo prihodnost naše obale in okolja.