Vabilo na prijavo izzivov za UNI.MINDS25
UNI.MINDS IZZIVI 2025:
SKUPINA PIVKA DELAMARIS
- Izziv Skupina Pivka – Delamaris: Novi formati izdelkov in trženjskih pristopov
Skupina Pivka – Delamaris se sooča z izzivom, kako splošni javnosti učinkovito komunicirati
prednosti trajnostne in odgovorne reje piščancev, ki temelji na popolni odsotnosti antibiotikov v
vseh fazah proizvodnje. Sooča se tudi z izzivom, kako prilagoditi svoje izdelke in sporočila potrebam
nove generacije potrošnikov (generacije Z).
Izzivi, podrobneje:
1.1: Novi formati komuniciranja za krepitev ozaveščenosti javnosti o vplivih trajnostne in
odgovorne reje 100 % brez antibiotikov, ki prinaša koristi na okolje (izhodišče:
https://www.pivkap.si/skrbna-reja-100-brez-antibiotikov/);
1.2: Raziskavo prehranskih pričakovanj, trendov in vedenjskih vzorcev generacije Z ter razvoj
ustreznih komunikacijskih strategij na področju piščančjega mesa in izdelkov.
1.3: Iskanje inovativnih rešitev za nadgradnjo ponudbe za generacijo Z, zlasti pri izdelkih iz
kategorije že pečenega piščančjega mesa, ob upoštevanju konceptov v Evropi na področju
»street fooda«, trgovine in gostinstva;
1.4: Pripravo predlogov za razvoj novih izdelkov ali konceptov, ki bi bili privlačni tako za mlajše
potrošnike, kot tudi širšo javnost.
- Izziv Skupina Pivka – Delamaris: Rešitve za učinkovito ravnanje z odpadki
Skupina Pivka – Delamaris išče inovativne rešitve za uporabo blata iz čistilnih naprav ter za
učinkovitejše upravljanje živalskih odpadkov, ki nastajajo v proizvodnem procesu. Cilj je odpadke
pretvoriti v nove trajnostne produkte.
Izzivi, podrobneje:
2.1: Raziskava o biokemični sestavi ribjih (koža, kosti) in/ali piščančjih ostankov (kremplji,
drobovina) ter olj
2.2: Uporaba odpadkov (ribja koža in kosti, piščančje perje in kremplji) za proizvodnjo
inovativnih izdelkov / novih stranskih produktov
2.3: Predlog načrta poslovnega modela in možnih partnerstev ter korakov za njihovo
realizacijo.
2.4: Pregled primerov dobrih praks uporabe blata iz primerljivih čistilnih naprav
živilskopredelovalnih obratov v Evropi. Možna je analiza hranilne vrednosti blata iz čistilne
naprave Pivka-Delamaris.
2.5: Predlogi za sekundarno uporabo blata iz čistilnih naprav.
- Izziv Skupina Pivka – Delamaris: Promocija zdravja na delovnem mestu
Skupina Pivka – Delamaris želi razviti dodatne strategije za spodbujanje zdravja zaposlenih med
odmori na delovnem mestu in tudi izven njega.
Izzivi, podrobneje:
3.1: Prostorske in oblikovalske inovacije v okviru obstoječih prostorov (modularne mikro cone
za gibanje in aktivne poti).
3.2: Personalizirana vsebina in programi s segmentacijo po profilu zaposlenih: sedeče delo,
stoječe in dinamično z vključenimi tveganji (npr. gamifikacija, kratki “video vodiči” ali AR
navodil).
3.3: Razvoj strategije za dodatno promocijo zdravja zaposlenih.
- Izziv Skupina Pivka – Delamaris: Umestitev kmetij v prostorske načrte
Skupina Pivka – Delamaris išče rešitve, kako ustrezno umestiti ali razširiti kmetijsko dejavnost
(piščančje farme) v prostorske načrte slovenskih občin, ob hkratnem upoštevanju lokalnih
razvojnih ciljev.
Rešitve naj vključujejo:
● analizo trenutnih prostorskih aktov in razvojnih strategij izbrane občine v Sloveniji (južna,
jugozahodna, osrednja ali zahodna regija);
● primerjavo z dobrimi praksami iz tujine;
● opredelitev izzivov, ki nastajajo zaradi prevlade turizma in storitev v prostorskem
načrtovanju;
● pripravo predlogov, kako uravnotežiti potrebe kmetijstva, prehranske varnosti in lokalnega
razvoja.
- Izziv Skupina Pivka – Delamaris: Sinergije med kmetijstvom in turizmom
Na lokaciji Ravne (občina Pivka) se stikata kmetijstvo (piščančje farme Skupine Pivka – Delamaris)
in razvijajoč se turistični objekt (dvorec Ravne). To predstavlja priložnost za razvoj modela
sobivanja, ki bo presegel klasične konflikte med dejavnostmi in ustvaril sinergijo kmetijstva,
turizma in inovacij.
Cilj izziva je oblikovati strategijo in prototipe rešitev, ki omogočajo dolgoročno sobivanje obeh
dejavnosti ter ustvarjajo novo dodano vrednost za lokalno skupnost, obiskovalce in podjetje.
Izziva, podrobneje:
5.1: Agro-turistični koncepti in rešitve v sozvočju z deležniki območja, ki ustvarjajo dodano vrednost
za lokalno skupnost, krepijo prepoznavnost območja in spodbujajo trajnostni razvoj. Lahko
vključujejo tudi interaktivne turistične izkušnje, povezane s kmetijstvom (AR/VR vodiči po kmetiji,
digitalne zgodbe “od farme do krožnika”, ogledi z uporabo IoT senzorjev npr. spremljanje pogojev
reje v realnem času), in digitalna orodja za sodelovanje deležnikov (participativne platforme, kjer
lokalna skupnost skupaj z občino, turisti in podjetje sooblikujejo razvoj npr. skupnostni glasovalni
sistemi, digitalni predlogi projektov).
5.2: Nove oblike znamčenja in promocije: razvoj destinacijske zgodbe, kjer Ravne postane primer
dobre prakse za sobivanje kmetijstva in turizma (usklajeni gospodarski, okoljski in družbeni cilji) v Evropi.
Rešitve naj vključujejo tudi: raziskavo interesov vseh deležnikov območja ter analizo obstoječih
prostorskih in razvojnih dokumentov.
Če so ti izzivi neposredno povezani tudi z vsebinami vašega dela, ste več kot prijanzno vabljeni, da se odzovete na povabilo k oddaji vaših predlogov ter aktivno udeležbo na samem dogodku.
Več informacij še na: https://tto.um.si/uni-minds-2025-priloznost-za-raziskovalce/; https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7363516448515719171/
Prijavnica na: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdsNRbDnpqHMi0t3PSebHg2METnmyj9OCZgeevBwxqTS5KTjw/viewform?pli=1
Delovni program festivala UNI.MINDS2025, 23. 10. 2025 (UP):
- 7.30 Odhod iz LJ – Dolgi most
- 9.–10.15 Ogled podjetja Skupina Pivka Delamaris, Pivka
- 10.15 Prevoz na drugo lokacijo – Krpanov dom Pivka
- 10.30-11 Sprejem s kavo (Krpanov dom Pivka)
- 11-11.05 Nagovor župana Pivke, g. Roberta Smrdelja
- 11.05-11.10 Predstavitev RRA Zeleni Kras, direktor g. Boštjan Požar
- 11.10-11.15 Predstavitev Univerze na Primorskem in Centra za razvoj in prenos znanja Univerze na Primorskem, prorektor prof. dr. Rok Strašek
- 11.15–11.35 Predstavitev podjetja Skupina Pivka Delamaris
- 11.35–12.45 Predstavitve rešitev raziskovalcev in startupov na izzive podjetij (pitchi)
- 12.45–14.00 Pogostitev in mreženje (sestanki 1:1) – catering podjetje Skupina Pivka Delamaris, Pivka
- 14.00–15.00 Povratek v Ljubljano